Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 14:13 - Как да контролираме емоциите си при трейдинга?
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1425 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2015 14:40


Един от най-големите ни страхове като човешки същества е да не загубим парите си. Всеки, който е търгувал на реална сметка, знае, че има съществена разликата с демо търговията. Причината е, че на реална сметка сме изправени пред опасността да загубим реални пари. В такъв момент започваме да се тревожим какъв ще е резултатът от сделката. Всеки тик в посока обратна на посоката, в която е нашата позиция, ни кара да изпитваме напрежение в тялото си, свиване на стомаха, раздразнение, свиване на фокуса, тревожност, страх.

Разбира се, никой не иска да изпитва такива емоции и чувства. Затова е естествено да се опитаме да ги прогоним от съзнанието си и да ги контролираме. Но дали потискането на емоциите докато търгуваме работи?

Изследванията на професор Daniel Wegner  показват, че ако се опитаме да контролираме мислите си, това ще накара в съзнанието ни да изплува тази мисъл, която искаме да контролираме, както и много подобни мисли.

Причината е проста. Когато искаме да потиснем и контролираме нежелана мисъл или чувство, ние се фокусираме върху нея. Така оставаме концентрирани върху това, което искаме да забравим. Ума ни постоянно сканира и проверява мислите ни дали това не е „нежеланата мисъл“. Затова колкото повече се опитваме да се освободим от нежелана мисъл или чувство, толкова повече ги засилваме.

Какво  да правим в такъв случай?

Една известна мисъл на Оскар Уайлд гласи – "Единственият начин да се отървеш от нежелана мисъл или чувство е да им се отдадеш".

Когато изпитаме изцяло едно чувство, емоция или мисъл ние ги лишаваме от силата им. Просто трябва да ги оставим да преминат през тялото и ума ни, без да им се съпротивляваме. Разбира се, не трябва да ги оставяме да диктуват решенията ни докато търгуваме. Без да им се съпротивляваме, трябва да ги приемем като естествена човешка реакция. След като се успокоим, трябва да преминем към следващата стъпка – да се подготвим по-добре, преди да открием отново позиция.

Както ще учим в Обучителния курс "Стратегии, психология и риск мениджмънт",  подготовката започва преди да открием позиция. Най-напред трябва да не забравяме, че това е само една сделка от хилядите сделки, който ще направим през живота си. Резултатът от нея няма как да окаже влияние върху цялото ни благосъстояние след ... да кажем 20 години. След 20 години, а може би дори след 20 дни, вероятно няма да си спомняме за тази сделка. Затова няма смисъл да се тревожим за нея сега.

После трябва мислено да преговорим плана си. Къде ще открием позиция, къде ще сложим стоп, как ще я управляваме, как ще закрием позиция. Във всеки един момент трябва стриктно да изпълняваме предварително подготвения план, да „залепнем“ за него.

С други думи трябва да се концентрираме върху правилното изпълнение, а не върху резултата. Тази максима работи не само при трейдърите, а също при военните стратези, пилотите на самолети, спортистите и всяко поле на изява, където резултатите имат значение.

Когато правилно изпълняваме плана си, печалбите сами ще дойдат.


Автор: Васил Стоянов

betatrader.bg

Email: office@betatrader.bg
Skype: betatrader.bg
Tel: 0895 62 46 14 

 

 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 839361
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930