Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2014 08:50 - Оборотът на БФБ е малко повече от пет цифрено число
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
0



Оборотът днес достигна рекордно ниските 118 хил. лв. Ниската активност е тенденция вече втора седмица. Това положение ми напомня лятото на 2012 г, когато БФБ почти замръзна. Тогава цареше пълно отрицание на какъвто и да е потенциал за печелене на пари на БФБ. Аргументите за това бяха безброй. Както историята на различни пазари многократно е показвала, когато отчаянието е тотално, тогава пазарът формира дъно. Тогава СОФИКС дълго време беше под 300, а днес е над 500 пункта, след сериозните сривове, които преживя наскоро. 

Все още не знаем, разбира се, дали настроенията ще се влошат още повече или вече преминахме през дъното. Много често пазарът изпреварва новините, така че нищо чудно именно поведението на БФБ да ни подскаже посоката на развитие. 

Текущите вълнения на пазарните участници се определят най-вече от оставката на правителството, която се очаква в сряда и от ситуацията около КТБ. В нея ключов ще бъде подходът към проблема. Ако подходът е икономически, тогава негативите за икономиката и капиталовия пазар ще са най-малки и в този случай най-вероятно ще се окаже, че сме преминали вече дъното на пазара. Индикация за развитие на този сценарий би била невъзможност на СОФИКС да падне под 500 пункта. Евентуален ръст в близките седмици над 565 ще потвърди дъното и ще вдъхнови биковете за нов възходящ тренд към 620 и 800 пункта. 

Но ако в действията не преобладава експертната икономическата и финансова логика, лошото настроение на участниците на БФБ ще се превърне в отчаяние. Признак за това би бил спад на СОФИКС под 500 пункта. Той би могъл да отключи нова вълна на разпродажби към 460 пункта. Техническата картина на пазара не предполага спад под 400.

image 

Държавният резервен фонд на Султаната Оман и другите акционери на Корпоративна търговска банка АД търсят възможности за стабилизирането на изпадналата в затруднение българска банка. Надеждите са, че до три месеца ще бъде представен приемлив план, споделя пред агенцията източник на Фонда, пожелал анонимност. Източникът разкрива още, че евентуално решение на проблемите на КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира повече средства в банката. Вместо това едно от предложенията включва разводняване на дела на мажоритарния собственик Цветан Василев чрез средства от други международни инвеститори. 

Миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов проведе разговор с директора на Оманския фонд Абдулсалам Ал Муршиди относно възможността за оказване на помощ от страна на акционерите на банката, тъй като плановете за предоставяне на държавна подкрепа срещнаха опозицията на българския парламент. 

Другото предложение се отнася до подсилване на управителното тяло на КТБ с независими експерти, казва още анонимният източник, добавяйки, че Държавният резервен фонд е искал да стабилизира КТБ заради важната роля, която заема банката в българската икономика.

Ако Фондът не влее пари в КТБ, то не е ясно кой друг инвеститор би осигурил средства. В самото начало на проблема миноритарният акционер – руската VTB, отказа да предостави финансиране. 

„Оман приема България като приятелска страна. Вярваме, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и ще отворят отново вратите на една по-стабилна КТБ“, коментира още лицето. 

По първоначални изчисления на българските власти публичните разходи по спасяването на кредитора ще бъдат в размер на около 1.5-2 млрд. лв. (1-1.4 млрд. долара), пише Ройтерс.

За дела си в КТБ Държавният резервен фонд на Оман плати около 129 млн. долара. Въпреки че Оман е страна износителка на петрол, размерите на Фонда не са колкото тези на по-богатите държави от Персийския залив. По данни на Sovereign Wealth Fund Institute Държавният фонд на Оман управлява активи за около 13 млрд. долара. 

Химимпорт АД е придобил 1 111 833 броя акции от Проучване и добив на нефт и газ АД.  Акциите представляват 9.0925% от уставния капитал. Преди придобиването, Химимпорт е притежавал пряко 580 991 броя акции или 4.7513% от капитала на Проучване и добив на нефт и газ АД. След сделката притежаваните акции са 1 692 824 бр. или 13.8438% от капитала.  Отделно, чрез свързани лица, Химимпорт притежава още 6 486 795 или 53.0484% от капитала на Проучване и добив на нефт и газ АД.

ЧЕЗ Разпределение България” АД инвестира 884 хиляди лева в рехабилитация и модернизиране на електроразпределителната мрежа на Западна България през юли, съобщиха от пресцентъра на дружеството. На територията на град София ще започне реализацията на 16 инвестиционни обекта на обща стойност 366 хиляди лева. В Югозападна България ще започнат проекти за 148 хиляди лева, а в Северозападна България – за близо 370 хиляди лева. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 839268
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930