Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2014 17:19 - Ако сюжетната линия в казуса КТБ не подлежи на промяна, това отнася ли се и за тренда на БФБ?
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
0



Акцентът през тази седмица беше публикуваната информация от докладите за състоянието на КТБ. Обявената на интернет страницата на БНБ „дупка“ е в размер на 4.2 млрд. лв. Тази сума се оказа, че е била в горната граница на очакванията на пазара, тъй като инвеститорите не бяха шокирани, а продължиха предимно да продават акции със същия умерен темп, както през последните седмици. 

Размерът на установената „дупка“ е огромен. Вероятно много ще се коментира по отношение на методологията на оценяване на активите и ефикасността й в контекста на установения модел на трансформиране на привлечения ресурс в активи. В крайна сметка едва ли има смисъл да се оспорват заключенията на одиторите, защото те са решили конкретна  задача по конкретни правила, които едва ли са нарушили. 

Развитието на казусът получава необходимите аргументи и последователно и методично продължава да върви към ликвидация. Ликвидацията в момента може да превърне документната дупка в активите във фактическа, а изразът от предишните фази на прехода „гущерът откъсна опашката си“ отново започна да циркулира в медийното пространство. 

За нас остава да запретваме ръкави и да се захващаме да възстановим обезценените ресурси и да изработим нови за бъдещо усвояване. 

Текущият тренд на SOFIX остава низходящ, което се вижда ясно от графиката на индекса. Наближаваме психологическите 500 пункта, които бяха тествани по време на голямата паника от месец юни. Възможно е натискът в близост до това ниво да отслабне и да се формира поне дъно. Потвърждение за изчерпване на настоящата низходяща вълна би бил пробив на текущата тренд линия в зоната 520 пункта. Аргумент за подобно развитие би могло да бъде успешно сформиране на правителство и намаляване на политическия риск. 

Спад на индекса под 500 пункта вероятно ще изкара нови акции на пазара и ще предизвика нова негативна вълна към подкрепата 460 пункта.

 image

Днес се е състояла среща между представители на Българска народна банка и австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp, информират от централната банка в съобщение до медиите. 

На срещата, провела се в БНБ, става ясно, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД, който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, пише още в прессъобщението. 

От централната банка посочват, че „плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ следва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор, който изтича на 20 ноември“. 

От БНБ отново заявяват, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били внасяни. 

Консорциумът от инвеститори е поискал съдействие от БНБ за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От своя страна от централната банка са изразили съгласие за съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия. 

„БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите“, пише още в информацията до медиите. 

През септември Софарма Трейдинг отчита най-голям ръст в продажбата на стоки от юли месец насам. Продажбите на компанията бележат увеличение от 16% или приходи от 47 110 хил. лв. спрямо 40 551 хил. лв. през септември 2013 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София. 

За същия период печалбата преди данъци на Софарма Трейдинг достига 887 хил. лв. и формира акумулирана сума на печалбата на компанията за деветмесечието на 2014 г. възлизаща на 9 955 хил. лв. или с 22% повече спрямо 2013 г. 

Акумулираните приходи на компанията за периода януари - септември от своя страна са нараснали с 16% достигайки 427 544 хил. лв. спрямо 368 657 хил. лв. предходната година. 

Емисията на Софарма Трейдинг е включена и в индексите: BG TR30, BGBX 40. От началото на годината пазарната капитализация на дружеството е нараснала с 67.24% до над 176 млн. лева. 

Продажбите на производителя на целулоза "Свилоза" са се увеличили с 5% за година и за деветмесечието са достигнали 946 хил. лв., показва индивидуалният отчет на компанията. В него не влизат резултатите на основното дъщерно дружество "Свилоцел". 

Почти без промяна са останали финансовите постъпления, които в края на септември са на стойност 327 хил. лв., само с 3 хил. по-малко, отколкото преди година. Така общите приходи на компанията са нараснали с малко над 3% на годишна база до 1.27 млн. лв. 

По данни на Комисията за финансов надзор, към края на август едва 3 от застрахователните компании у нас държат по над 10% от пазара. Лидерът Армеец е с 13.44 на сто, докато Булстрад Виена Иншурънс Груп и Лев Инс имат по 12.87 и 12.48 на сто. Други три дружества държат по над 9% от пазара. Това са ДЗИ Общо застраховане (9.98%), Бул Инс (9.33 на сто) и Алианц България с 9.13 на сто. 

Според анализ на работна група „Електроенергетика“, представен пред Енергийния борд, задълженията на НЕК към електроцентрали са се увеличили с 23% в периода от август досега. В края на юли сумата е била 1.129 млрд. лв., но вече достига 1.391 млрд. лв. Причината е, че до началото на октомври НЕК е продавала тока за населението на загуба по силата на решения на ДКЕВР. 

Дългът към производителите е около половината от дефицита в НЕК, който експертите са изчислили на 2.6 млрд. лв. В останалата част влизат оборотен кредит от 713 млн. лв., разходи за АЕЦ „Белене“ - 390 млн. лв. и за „Цанков камък“ - 106 млн. лв. 

Предложените варианти за пенсионна реформа от служебното правителство се нуждаят от сериозна доработка. Това е позицията на независимия финансов експерт Мика Зайкова, цитирана от Фокус. По думите й пенсионна реформа не означава само промяна на пенсионната възраст, стаж и на осигуровките, а гаранция за определен във времето размер на пенсиите, т.е. заместващ доход от пенсия, обясни финансовият експерт. 

В Европа заместващият доход е от 70 до 90%, а това означава, че ако човек получава 1000 евро цял живот, ще получи пенсия от 700 до 900 евро. В България заместващият доход едва достига 30%, каза Зайкова. Само нова политика по доходите ще ни приближи до европейските стандарти. Единствено увеличението на осигуровките не е достатъчна стъпка за намаляване на дефицита в НОИ, трябва да се помисли за политиката по доходите, каза още Зайкова. 

Според бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков трябва да продължат дискусиите по въпроса за нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране. 

За Investor.bg той коментира, че само с по един месец годишно нарастване на пенсионната възраст и стаж, както се предлага, няма да се постигнат желаните цели. Според него толкова малка стъпка на нарастване обезсмисля реформата, защото не може да доведе до желания ефект – до увеличение на пенсиите и запълване на дефицита в осигуряването. 

Общият размер на заемите за населението за септември 2014 г. практически е същият като през август (увеличение с 15 млн. лв.), а на годишна база увеличението е със символичните 0.1% до 18.59 млрд. лева, показват изчисления на основата на данните на БНБ за периода. 

В края на отчетния месец жилищните кредити са 8.83 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 0.2% (колкото беше годишното увеличение и за август). Потребителските кредити възлизат на почти 7,36 млрд. лв. и са с 0.8% повече спрямо септември 2013 г. (при 0.9% годишно повишение за август). 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 839059
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930