Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2014 08:54 - Корекцията при Албена приключи, може би и на целия пазар?
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На пръв поглед днешната сесия не се различава с нищо от последните двадесетина – ниски обеми и почни никаква волатилност. След банковите паники СОФИКС намери устойчиво равновесие между търсене и предлагане около 540 пункта и това състояние на пазара продължава до момента. Да не забравяме, че след всяка консолидация следва движение, така че е въпрос на време скуката на БФБ да приключи. 

Днес обаче пазарът ни даде важна информация – търсене на акции не липсва на текущите нива. Почти всичките 304 570 акции на Албена АД бяха пласирани от община Балчик на инвеститори още в първия ден на предлагането, което беше планирано да продължи до 2 октомври. Този пакет представлява 7.13 % от капитала на дружеството, чиято цена можем да приемем за представителна за оценката на инвеститорите. Пазарните поръчки в аукциона бяха изпълнени на 52.03 лв. за акция (над 6% по-високо от началната цена на търга от 48.94 лв. за акция), където се намира и пазарът през последния месец. 

Вложението на 15 679 114 лв. в тази акция на тази цена и в тази пазарна стагнация ентусиазира участниците и сесията затвори на 58.00 за акция или с ръст от 12.62%. Това поскъпване сложи край на низходящото движение от началото на корекцията на БФБ и вероятно отключи рали към съпротивата 64лв. за акция. Ако видим търговия над това ниво, можем да говорим за продължение на дългосрочния възходящ тренд през 70 към нивата от началото на 2008 г.  около 90лв. за акция. Критично ниво за този сценарий е зоната 50лв. 

image 
За тази седмица можем да откроим само няколко по-значими момента от макроикономическия и корпоративния календар.  Във вторник БНБ ще публикува месечни статистически данни за финансовата система в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален. Централната банка ще представи също данни за дейността на договорните фондове  през второто тримесечие (тези за първото разкриха обещаващо начало на годината и увеличени инвестиции в европейски акции). За вторник е насрочено ОСА на ЗД Евро инс АД. 

В сряда Националният статистически институт ще публикува ревизирани регионални данни за брутния вътрешен продукт за 2012 г. 

В четвъртък НСИ ще изнесе информация за разходите за МА и придобити ДМА и за индексите на оборота в транспорта, съобщенията и услугите през второто тримесечие на годината.

В петък НСИ ще публикува предварителни данни относно туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за периода април-юни. 

Днес община Балчик продаде почти всичките си акции в капитала на "Албена" АД. До края на първия аукцион бяха продадени 99% от предложените 304 570 броя акции, представляващи 7.13% от книжата с право на глас на туристическото дружество. 

В края на търга бяха изкупени 301 366 акции. Останалите 3 204 броя ще се предложат и на утрешния аукцион (на 19 август) или до продажбата им, но най-късно до 2 октомври. 

Интересът беше доста голям, тъй като поръчките за покупка бяха между 50.18 лв. и 54.03 лв., като се има предвид, че обявената начална цена бе 48.94 лв. за брой. Сключени бяха общо 98 сделки за 15 679 114 лв. Постъпленията от продажбата на тези акции ще влязат в бюджета на Община Балчик. 

След като приключи аукциона последва активна търговия с акциите на Албена на свободен пазар и само за броени минути цената им достигна 58 лв. за брой. Към 11.30 часа беше отчетено поскъпване с 12.62%. 

От началото на годината акциите на Албена са на минимална загуба от 2.85% при пазарна капитализация от 248 млн. лева. Книжата на туристическото дружество са включени в индексите SOFIX и BG TR30.

Спасяването на КТБ трябва да се случи при възможност с частни средства, но да не се изключва напълно и държавна намеса. Това трябва да стане при ясен план на БНБ как да процедира с банката, който да оповести на обществото и да го успокои. 

Около тази позиция се обединиха Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, и Димитър Манолов, заместник-председател на КТ Подкрепа, пред БНТ. Двамата са и членове на Експертния съвет на работодатели и синдикати, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка. 

Преди всичко действията на централната банка за КТБ трябва да са в посока да се запази бизнесът, тоест мерките да са в полза на вложителите и това да е водещото при оздравяване на банката, каза Димитров. Манолов посочи, че вече за никого няма съмнение, че в момента БНБ е „под страшен натиск отнякъде”. Затова и предстоящият утре протест ще е под наслов „Искров, кажи си!”. По думите му има срокове, в които оздравителните мерки за банката биха имали смисъл, но ако продължи ситуацията, при която нищо не се предприема, институцията ще се унищожи от самосебе си. 

Валери Димитров обърна внимание, че всички политици трябва да са загрижени за ситуацията около КТБ, защото може да се окаже, че държавата трябва да влезе в нея като спасител. По възможност трябва да се избегне ангажиране на парите на данъкоплатеца, каза експертът, но не изключи напълно и такъв вариант. 

Според Манолов трябва да се говори за инвестиране на публични средства в КТБ, а не за наливане на такива. По думите му, ако държавата даде пари за банката, тя трябва да си ги върне, и то с печалба. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838941
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930