Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2016 14:09 - КАК ЗАПОЧВА ГОДИНАТА ВАЛУТНИЯТ ПАЗАР
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове:
0



Разликите в паричните политики на отделните централни банки ще продължават да играят съществена роля на форекс пазара през 2016. NZDUSD е близо до ключова съпротива. USDCAD е в консолидация преди тест на нивото от 1.4000. EURUSD Предпочитам да съм неутрален при тази валутна двойка. От фундаментална гледна точка разликата в паричните политики на Фед и ЕЦБ ще продължават да определят тренда при валутната двойка. Евентуално покачване при валутната двойка по-вероятно ще има корективен характер. Промяна може да се случи, ако Фед не успее да осъществи плановете си да повиши лихвения процент до 1.40% в края на 2016. Грубо пресметнато това е повишение на всяко тримесечие. Важни новини:
  • Понеделник 17:00 – Производствен индекс PMI САЩ
  • Сряда 15:15 – Промяна в неселскостопанската заетост САЩ; 15:30 – Търговски баланс САЩ; 17:00 – Не производствен индекс PMI САЩ; 21:00 – Подробности за паричната политика САЩ
  • Четвъртък 15:30 – Първоначални молби за безработица САЩ
  • Петък 15:30 – Безработица САЩ
От графиката на сезонността за EURUSD се вижда, че обикновено през месец януари наблюдаваме спад при валутната двойка. image От седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че покачването е ограничено до средната линя на Болинджър, а самият индикатор консолидира. Това показва, че засега цената е затворена между няколко важни нива.  Първо трябва да следим зоната на 1.0500. Засега валутната двойка не може да пробие това ниво и да тества следващата съпротива. Тя е кръглото ниво от 1.1100. През цялата 2015 цената винаги се съобразяваше с това ниво. Затова трябва да следим за случващото се около него. Ако цената не успее да пробие през посочените нива на съпротива, тогава мечките ще се възползват от тази слабост. Ключовото ниво, което трябва да следим, е 1.0800. Преодоляването му ще наклони везните в полза на мечките. image GBPUSD Мечките поеха контрол при двойката GBPUSD. Може би най-важното решение относно британския паунд, което ще очакваме през 2016, е евентуално затягане на паричната политика от страна на английската централна банка. Също може би ще видим изтегляне на референдума за оставане на Великобритания в ЕС за есента на 2016. Ако икономиката на Обединеното кралство се развива по-добре от тази на еврозоната, тогава може би ще видим по-широка подкрепа за напускане на ЕС. Според мен до такъв вариант едва ли ще се стигне. Не вярвам Дейвид Камерън да проведе крайно негативна кампания. Също, ако се стигне до евентуален развод с ЕС, каква ли би била съдбата на Шотландия? Дали тя ще предпочете да остане в рамките на Великобритания или ще предпочете ЕС? Ясно се вижда, че негативите от напускане на ЕС са много повече. Затова Камерън вероятно ще използва референдума, за да спечели допълнителни политически дивиденти от евентуалните преговори с ЕС. Важни новини от Великобритания:
  • Понеделник 11:30 – Производствен индекс PMI
  • Вторник 11:30 – Строителен индекс PMI
  • Сряда 11:30 – индекс PMI на услугите
От дневната графика на GBPUSD се вижда, че валутната двойка се пробуди от летаргията си. Цената остава трайно между средната и долната линия на Болинджър, а това е характеристика на мечи тренд. Подкрепата от 1.4800 беше преодоляна, като цената затвори под нея. Следващите важни нива за мен са кръглите числа от 1.4700 и 1.4600. Засега спадът изглежда по-вероятен, но не трябва да забравяме, че последното движение надолу се случва в период на по-ниска ликвидност. Също така то би могло да е в резултат на закриване на позиции в края на месеца и годината. По ясна идея какво е по-вероятно да се случи, ще имаме когато пазарните участници и ликвидността се завърнат.  image  USDJPY Тази валутна двойка е в мечи тренд. Разликата в паричните политики на двете централни банки ще е от най-голямо значение за търговията. Японската централна банка ще продължи да изкупува държавни облигации. Вливането на ликвидност в финансовата система би трябвало да доведе до понижаване на йената. До покачване би трябвало да доведат и следващи повишения на основната лихва в САЩ. Важни новини от Япония липсват. Лекото отслабване на американския долар през декември месец доведе до спад на курса на валутната двойка. Подкрепата от 120.00 не може да бъде преодоляна. Много е вероятно е да видим повторен тест през настоящата седмица. Ако цената успее да се задържи над 120.00, можем да очакваме подновяване на възходящото движение. Ако нивото от 120.00 бъде пробито, можем да очакваме тест на 119.00. image AUDUSD Тази валутна двойка е в странично движение. Върху състоянието на австралийската икономика ще продължават да оказват влияние низходящият тренд при суровините и икономическото забавяне в Китай. Търговския баланс на Австралия е на минус 3.3 млрд. американски долара през октомври 2015. Това е втория най-голям търговски дефицит от 1971. Той се дължи на спада на цената на суровините. Австралия има положително търговско салдо със страните от източна Азия – Китай, Япония, Южна Кореа. А отрицателно търговско салдо със САЩ, Тайланд, Малайзия. image Важни новини от Австралия:
  • Четвъртък 2:30 – Одобрения за строителство; Търговски баланс
  • Петък 2:30 – Продажби на дребно
От дневната графика на валутната двойка забелязваме, че цената се движи в широко странично движение. Ако постоим линия през върховете и друга линия през дъната ще забележим, че може би се формира триъгълник. Затова трябва да следим какво ще направи цената на горната линия на триъгълника. Там можем да очакваме съпротива и евентуално подновяване на низходящото движение. image NZDUSD Трендът при тази валутна двойка е бичи. Импулс за покачването беше изявлението, че намалението на основната лихва в Нова Зеландия през миналия месец е може би последно. Все пак затягането на паричната политика в САЩ ще окаже своето влияние и при тази валутна двойка. Това би довело да подновяване на низходящото движение. Важни новини от Нова Зеландия:
  • Вторник вечерта без точен час – GDT Price Index.
На дневна графика забелязваме, че цената е много близо до предишното ниво на съпротива от 0.6896. Може би ще видим тест на това ниво още през тази седмица. Проблема е, че текущото възходящо движени показва по-малка сила в сравнение с покачването от началото на есента на 2015. Слабостта на биковете се вижда и от дивергенцията с МАСД. Пробиване на долната тренд линия на построения канал, ще ни покаже, че вероятно покачването е приключило и започва спад. image USDCAD Тази валутна двойка е във възходящо движение. Двигател на възходящото движение са ниската цена на петрола и слабите икономически данни от Канада. Към този момент изглежда, че ниската цена на петрола ще се задържи. Затягането на паричната политика в САЩ ще способства за продължаване на покачването. Важни новини от Канада:
  • Сряда 15:30 – Търговски баланс.
  • Четвъртък 15:25 – Реч на г-н Полоз (управител на централната банка на Канада)
  • Петък 15:30 – Разрешения за строителство; Безработица
Въпреки текущата странична корекция, трендът остава бичи. Биковете трябва да съберат сили, за да атакуват съпротивата от 1.4000. Подкрепа можем да очакваме на средната линия на Болинджър, както и на 1.3670. image Успешна седмица! Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838547
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930