Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2016 17:17 - КАКВА ЩЕ Е ПОСОКАТА ЗА EURUSD
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
0



Измина добра седмица на валутния пазар. GBPUSD е близо до важно ниво. Ще видим ли покачване при EURUSD въпреки прогнозите на повечето анализатори?  EURUSD Предпочитам да съм неутрален при тази валутна двойка поради липсата на ясен тренд. В петък стана ясно, че през декември щатската икономика е добавила 292 хиляди нови работни места. Очакванията бяха, че ще бъдат добавени 203 хиляди. Това разбира се е добра новина за долара, защото по-добри данни обикновено водят до поскъпване на валутата на страната.  Но вместо долара да поскъпне и валутната двойка да направи по-ниски дъна, видяхме точно обратното. image От седмичната графика на валутната двойка виждаме, че седмицата завършва благоприятно за еврото.

image

В петък, когато излезе новината, се формира „чук“. Това ни показва, че мечките не са имали достатъчно сили да задържат цената в ниските ценови нива около 1.0800. Вместо това имаме затваряне над средната линия на Болинджър. Една стара максима гласи: „Когато една новина не доведе до очаквания ефект и вместо това на графиката видим обратното движение, това ни дава ранна индикация за промяна на посоката.“

image

На четири часова графика съм отбелязал превръщането на нивата от 1.0700 и 1.0800 от съпротиви в подкрепи. Това е характеристика на покачващ се пазар. Затова за мен е по-вероятно да видим покачване през тази седмица. За да е валиден този сценарии, трябва да видим пробив на низходящата тренд линия, която свързва последните три върха. Ако това стане, може да очакваме тест и поне временен пробив на нивото от 1.1100.  Въпреки наличието на няколко съпротиви в диапазона 1.0950 – 1.1100, по силна съпротива очаквам на кръглото ниво 1.1100. От него може да видим подновяване на низходящото движение. Правенето на прогнози няма нищо общо с доброто отиграване на ситуациите на пазара. Причината е, че пазарите са твърде сложи и никой не може да предвиди всички фактори. Затова е най-важно какво става на пазара в момента, а не нашето мнение. Всъщност една от характеристиките на добрите трейдъри е умението им да се адаптират към променящите се пазарни условия. Затова, ако видя промяна, изразена в  невъзможност да преодолеем низходящата тренд линия, подновяване на низходящия тренд и затваряне на дневна графика под 1.0800 ще предпочета мечия сценарии. Фундаментални фактори, подкрепящи мечия сценарии, са сезонността и разликите в паричните политики на Фед и ЕЦБ. Важни новини:
  • Сряда – 17:30 Запаси на суров петрол.
  • Четвъртък – 15:30 Първоначални молби за безработица САЩ.
  • Петък – 15:30 Продажби на дребно; 17:00 Потребителско доверие.
 GBPUSD  Продължавам да съм мечо настроен при тази валутна двойка. В четвъртък 14:00 ще бъде публикуване паричната политика на Английската централна банка и ще стане ясно дали ще има затягане на паричната политика по примера на Фед. Очакванията са да няма промяна, макар че никога не можем да се застраховаме от изненади. От икономическите данни на Обединеното кралство става ясно, че трайно подобрение имаме само при пазара на труда. image Докато при БВП имаме забавяне, като от средата на 2014 година имаме ясен тренд на намаление. Затягане на паричната политика би довела до влошаване на този показател. image   Важни новини от Великобритания:
  • Понеделник – 11:30 Производствена продукция.
  • Четвъртък – 14:00 Подробности за паричната политика; Решение за лихвата.
Когато погледнем седмичната графика на валутната двойка забелязваме, че сме на важно ниво на подкрепа 1.4500. Също низходящият тренд се засилва, като имаме затваряне под долната линия на Болинджър. Червените свещи затварят близо до минимумите си. За мен вероятността спадът да продължи под 1.4500 е по-голяма.

image

 USDJPY  Тази валутна двойка е в мечи тренд. От СОТ доклада за спекулативните позиции става ясно, че имаме увеличаване на дългите позиции при японската йена. Това се случва за първи път от лятото на 2012 година и е показател, че спадът е по-вероятно да продължи.

image

В дългосрочен план мисля, че спадът при валутната двойка ще има корективен характер, заради „ножицата“ в политиките на двете централни банки. Важни новини от Япония липсват. Нивото от 120.00, за което писах миналата седмица, беше не само тествано, но и пробито в понеделник. След това се състоя и очаквания тест на 119.00. Но цената не спря спада си до там, а в петък затвори близо до дъното си за седмицата в зоната на 117.50. Предстои тест на две важни нива на подкрепа 117.00 и 116.00. В зоната на 116.00 се намира и нивото 116.11, на което също може да видим активиране на биковете.

image

Интересното е, че най-силните движения се случиха в интервала 03-3:30 часа българско време и е по-трудно да се възползваме от тях. Това предполага по-трудна работа на дей трейдинг стратегии, които се базират на хващането на моментума на цената.

image

AUDUSD  Тази валутна двойка премина в спад. Върху спада влияние оказват добрите данни за пазара на труда в САЩ. Опасенията за състоянието на китайската икономика също засилиха спада. Важни новини от Австралия:
  • Четвъртък 2:30 – безработица.
От дневната графика на AUDUSD виждаме как цената решително излезе от страничното движение.  Имаме пет последователни дни на спад. RSI е близо до свръх продадено състояние. Затова трябва да внимаваме за възходяща корекция. Подкрепа имаме в зоната на нивото 0.6900, като вероятно цената ще го тества.

image

 NZDUSD  Трендът при тази валутна двойка е мечи. Спадът от изминалата седмица е толкова силен, че от бичи преминахме в мечи тренд. Ранната индикация на пресичането на долната тренд линия на построения канал ясно ни показа смяна на посоката. Важни новини от Нова Зеландия липсват. От дневната графика виждаме, че последните седем дни имаме спад, затова може да видим корективно покачване. Нива на подкрепа имаме на 0.6428 и 0.6240. image  USDCAD  Тази валутна двойка е във възходящо движение. Слабите данни от канадската икономика подкрепят покачването при валутната двойка. От началото на2014 се вижда ясна тенденция на спад при БВП на Канада. image В същото време за разлика от други развити страни безработицата се увеличава. image От публикуваните в петък данни за безработицата се вижда повишение, но то е за заетост на непълно работно време. От изложените данни може да заключим, че възходящият тренд при валутната двойка по скоро ще продължи. Важни новини от Канада липсват. От месечната графика на валутната двойка можем да определим къде може да очакваме съпротива. Това са нивата 1.4195 и 1.4300.

image

От дневната графика на валутната двойка виждаме, че нивото от 1.4000 беше преодоляно. Но при MACD имаме дивергенция, което е признак за отслабване на бичата група. Не трябва да е изненадваме, ако видим връщане до зоната 1.4000. Успешна седмица! Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838832
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930