Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 10:48 - ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ФЕД ДА ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ СИ ЗА 2016
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
-1



  Ефектът от затягането на монетарната политика в САЩ ще се усети през 2016. USDCAD е на ключово ниво от 1.4000. GBP изглежда се пробужда. EURUSD Предпочитам да съм неутрален при тази валутна двойка. Дългоочакваното увеличение на основната лихва (federal funds rate) в САЩ вече е факт. Ефектът от това увеличение беше изконсумиран преди фактическото излизане на новината. Все пак от почти година Фед подготвя пазарите за увеличение. И докато още в края на септември писах за очакваното от мен увеличение с 0.25% по време на декемврийското заседание на Фед, останах изненадан от по-твърдия тон на институцията, както и от желанието основната лихва в края на 2016 да е 1.4%. Поради тази причина е интересно какво ще се случва от тук нататък. Фед обяви, че увеличението ще е постепенно, като в края на 2016 целта е 1.4%. Това са около 3-4 повишения за една календарна година, т.е. увеличение на всяко тримесечие, като започнем още от януари-март. Това буди опасения за възможностите на американската икономика да понесе такова затягане на паричната политика. През 2016 ще има избори за президент в САЩ. Увеличение на основната лихва на всяко тримесечие би се отразило негативно на фондовия пазар. Обикновено, ако фондовия пазар се представя зле, печели опозиционната партия. Така, че според мен едва ли Фед ще постигне целта си от 1.4% за основната лихва в края на 2016 г. Важни новини:
– вторник 15:30 (БВП – САЩ)
– сряда 15:30 (Поръчки за дълготрайни стоки – САЩ)
– четвъртък 15:30 (Първоначални молби за безработица – САЩ) От техническа гледна точка с голямо значение е нивото 1.0800. В зоната му се събират кръглото ниво от 1.0800, 50% корекция и подкрепа на предишното дъно от 07.12.2015. До този момент това ниво е подкрепяж цената. Ако цената се задържи над него, вероятно ще тестваме предишния връх от 1.1060. Затваряне на дневна под 1.0800 ще наклони везните в полза на мечия сценарий. image GBPUSD GBPUSD премина в слабо мечо движение. От фундаментална гледна точка целта на Фед постепенно да увеличи основната лихва до 1.4% в края на 2016 даде своето отражение при паунда. Изглежда валутна двойка започва да излиза, макар и бавно, от летаргията. Предизвикателства пред М. Карни – управителят на английската централна банка, остават за решаване през 2016. Такива са ниската инфлация и незадоволителния ръст на икономиката. От политическа гледна точка рискът е по оста Великобритания – ЕС. Важни новини от Великобритания:
– сряда 11:30 (Текуща сметка) От техническа гледна точка цената затвори под 1.5000 както и под долната линия на Болинджър. Това подсилва мечия сценарии, като важно ниво на подкрепа имаме в зоната на 1.4800. Ако цента се върне в построения канал, можем да очакваме, тест на средната линия на Болинджър. image USDJPY Отново посоката е надолу. Японската централна банка продължава да изкупува държавни облигации на стойност 80 трилиона йени годишно. Това стана ясно от последното заседание на институцията – председателят й г-н Курода заяви, че най-големите рискове са ниската цена на петрола и забавянето на китайската икономика. Важни новини от Япония липсват. На дневна графика веднага се забелязва как последната червена свещ поглъща предишните 2 зелени. Също ясно се забелязва голямата горна сянка на тази свещ. Това показва, че биковете не са имали сила да задържат цената в по-високите нива от този период. Продължение на спада е по-вероятно, като първа цел е нивото 120.00 йени за долар. image AUDUSD Тази валутна двойка е в странично движение. Австралийската икономика разчита на сектора на услугите (65.00% от БВП) и експорта на суровини (13.50% от БВП) за важни инфраструктурни проекти на търговските си партньори. Такъв партньор е Китай, така че от една страна имаме спад на цената на суровините, а от друга намалено търсене заради икономическото забавяне в Китай. Важни новини от Австралия липсват. От техническа гледна точка цената затвори под долната линия на Болинджър. Предстои да разберем дали това е начало на нов спад или цената ще се върне в страничното движение. Съпротива може да очакваме на средната линия на Болинджър, както и в зоната на 0.7200, а подкрепа е 0.7100. image NZDUSD Трендът при тази валутна двойка е бичи. Новината, че намалението на лихвата в Нова Зеландия от 2.75% на 2.50% може да е последно, повлия позитивно на валутната двойка. Важни новини от Нова Зеландия:
– вторник 11:30 (Търговски баланс) На седмична графика се забелязва, че нито биковете, нито мечките могат да задържат цената в желаната от тях посока. Пазарът в момента е в статично равновесие. Нивото 0.6900 е от изключителна важност. Затваряне над него ще потвърди бичия сценарий. image На дневна графика забелязваме постепенното покачване. Липсата на сила при биковете се забелязва и в индикатора МАСД. Нива на подкрепа имаме на долната тренд линия, както и в зоната на 0.6600. Съпротива можем да очакване на нивото на предишния връх – 0.6835. image USDCAD Тази валутна двойка е във възходящо движение. Цените на енергийните суровини остават на ниски нива. Слабите данни от канадската икономика също подкрепят бичия тренд при валутната двойка. Важни новини от Канада:
– сряда 15:30 (Продажби на дребно), (БВП) Цената достигна важно ниво – 1.4000, след което на дневна графика се формира доджи. То обикновено показва край на текущото движение. Но поне до момента трендът остава силен и не изключвам пробив на това ниво. image Весели празници! Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838535
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930