Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 11:14 - КАКВО БЕШЕ СКРИТОТО ПОСЛАНИЕ НА М. ДРАГИ
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1306 Коментари: 0 Гласове:
-1



 През последната седмица станахме свидетели на максимата „купувай при слух, продавай при новина“. Пазарните участници предпочетоха да закрият дългите си доларови позиции при „изненадата“ на Драги.  AUDUSD е на важно ниво, очаква се намаляване на основната лихва в Нова Зеландия. EURUSD

Предпочитам да съм неутрален при тази валутна двойка.

Решението на ЕЦБ разочарова пазарните участници. По-мекият вариант, за който писах миналата седмица, е факт. Скритото послание на М. Драги към пазарите е, че нито той, нито ЕЦБ имат намерение да се съобразяват с очакванията на пазарните участници.

Дългосрочно фундаменталните фактори остават негативни за валутната двойка, поради разликите във водената парична политика от двете страни на океана. Затова съм склонен да разглеждам текущото възходящо движение като корекция.

Според сезонността за периода 1982-2012 (до 1998 е използвана германската марка) можем да очакваме покачване през декември, а след нова година спадът да се поднови.

image

Трябва да имаме предвид, че сезонността не ни дава 100% сигурност, а ни показва какво можем да очакваме на база на стари данни. Не трябва да забравяме, че в средата на месеца се очаква Фед да повиши лихвата.

Тук е мястото да спомена, че през октомври инфлацията в САЩ е 0.20% на годишна база. Но това е далече от желаните нива на Фед. Не трябва да забравяме падащите цени на петрола, които оказват негативно влияние върху ръста на инфлацията. Също според данни на Фед – Сейнт Люис виждаме, че банките отпускат около 77% от парите, които Фед им предоставя. Това няма как да стимулира потреблението и да повиши инфлацията, защото парите от Фед не достигат при гражданите и фирмите.

image

Заключението, което можем да направим е, че Фед едва ли ще прибегне до четирикратно увеличение на лихвените нива през 2016, както твърди една голяма инвестиционна банка. Според мен Фед ще бъде предпазлив, за да не тушира крехкия ръст на щатската икономика. Възможно е да видим увеличение  по-малко  от очакваните 0.25%. Това би променило фундамента и довело до покачване при EURUSD.

Важни новини:
Четвъртък 15:30 (Първоначални молби за безработица – САЩ)
Петък 12:15 (Targeted LTRO – ЕЗ), 15:30 (Продажби на дребно – САЩ), 17:00 (Потребителско доверие – САЩ)

От техническа гледна точка EURUSD направи голямо еднодневно движение, като малко пазарни участници очакваха такова рязко покачване.

На седмична графика виждаме как последната бича свещ поглъща последните мечи свещи. Този модел се нарича „беглец“ и е силен сигнал за обръщане на тренда според класическия анализ с японски свещи.

image

От показана по-долу дневна графика се вижда, че съпротива за цената имаме в зоните на 1.1000 и 1.1100. В тези зони имаме кръгли числа, предишни съпротиви и нива на Фибоначи.

Първа подкрепа за цената имаме в зоната на 1.0828. Покачване от това ниво ще ни покаже, че е по-вероятно цената да продължи нагоре. Тогава можем да очакване тест на посочените съпротиви.

image

 GBPUSD

GBPUSD остава в странично движение.

Очаква ни напрегната седмица поради многото новини от Великобритания. С най-голямо значение ще е решението относно лихвения процент. Очакванията са лихвата да остане непроменена, но да имаме по-ясни подробности за водената парична политика. Това ще ни даде яснота кога евентуално можем да очакваме повишение.

В събота Дейвид Камерън е изявил опасения, че може да се наложи да води кампания на излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това би се случило, ако преговорите с Брюксел се провалят.

Важни новини от Великобритания:
Понеделник 17:00 (Реч на М. Карни)
Вторник 11:30 (Производствена продукция)
Четвъртък 11:30 (Търговски баланс), 14:00 (Решение за лихвата)

Покачването, което виждаме на дневна графика, спря на средната линия на Болинджър. Изглежда биковете се прегрупират, за да тестват върха от четвъртък  на 1.5158. Преминаване и затваряне над това ниво и над тренд линията, която свързва последните два върха, ще ни покаже, че покачването е по-вероятно да продължи. Съпротива има и на кръглото ниво от 1.5200.

image

USDJPY

Тази валутна двойка е в странично движение.

От фундаментална гледна точка трябва да обърнем внимание на речта на г-н Курода – управителят на Японската централна банка. Очаква се той да даде подробности за паричната политика.

Важни новини от Япония:
Понеделник без точен час (Реч на г-н Курода)

От техническа гледна точка виждаме, че спадът от четвъртък е компенсиран в петък. Границите на Болинджър бендс се свиват, което ни показва, че волатилността намалява. Валутната двойка навлиза в странично движение. Границите на този рейндж са 122.30 и 123.70.

image

AUDUSD

Тази валутна двойка е в слабо бичо движение.

От фундаментална гледна точка „картината“ в дългосрочен план е меча. Цените на суровините от миннодобивна продължават да падат. Китайската икономика също не се развива добре. Очаква се леко увеличение на безработицата в Австралия.

Важни новини от Австралия:

Вторник 2:30 (Бизнес доверие),

Четвъртък 2:30 (Безработица)

От техническа гледна точка имаме „доджи“ формирано в петък. Обикновено „доджи“ се получава в края на движението. Също е много важно, че то се формира на съпротивата от предишния връх. Затова бъдете внимателни – това може да е краят на покачването на валутната двойка. Ако цената падне под 0.7280, вероятността да започне спад се увеличава.

Затваряне над 0.7382 ще ни покаже, че е по-вероятно покачването да продължи.

image

 NZDUSD

Трендът при тази валутна двойка е бичи.

Очаква се в сряда централната банка на Нова Зеландия да намали основната лихва от 2.75% на 2.50%. Това може да възобнови низходящия тренд.

По-малко вероятно е да изчакат повишаване на лихвата в САЩ, преди да намалят. В такъв случай бичият тренд най-вероятно ще продължи.

Важни новини от Нова Зеландия:
Сряда 22:00 (Решение за лихвата)

От техническа гледна точа фигурата „обърната глава и рамене“ достигна целта си. По-интересното в случая, е че нивото от 0.6600 се превърна от съпротива в подкрепа, което след това подкрепи покачването.

image

 USDCAD

Тази валутна двойка е в слабо възходящо движение.

От фундаментална гледна точка цената на петрола остава ниска, а данните от канадската икономика не са обнадеждаващи. По-вероятно е бичият тренд да продължи в дългосрочен план, въпреки че назрява корекция.

Важни новини от Канада:
Вторник 15:30 (Разрешения за строителство), 19:50 (Реч на г-н Полоз – управител на Канадската централна банка)

От техническа гледна точка текущото възходящо движение се е изтощило, като цената прави съвсем леки покачвания, а МАСД показва дивергенция. Подкрепа за цената при евентуална корекция имаме на 1.3225 и 1.3280. Съпротива има на 1.3458 – нивото на предишния връх.

image

Успешна седмица!

Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838215
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930