Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 12:22 - ВАЛУТНИ ВОЙНИ: ЩЕ ДЕМОНСТРИРА ЛИ СИЛАТА СИ ЕЦБ
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове:
0



 Очаква ни една от най-изобилните от към новини седмици през годината. Това ще доведе до повишена волатилност. Ключова роля за успеха на всеки трейдър ще играе управлението на риска и способностите му да се адаптира към промените на пазара.
EURUSD

Тази валутна двойка продължава да е в низходящ тренд.

„Трябва да пазим духа зад Шенген… единната валута няма да съществува, ако Шенген се провали“. Това заяви Жан Клод Юнкер пред Европейския парламент. За мен кризата с бежанците и отражението й в Европа е един от основните геополитически фактори, които ще оказват все по-голямо въздействие на световните финансови пазари и в частност на форекс пазара.

Разбирането на тази променена геополитическа картина и на новите фактори, които я обуславят, е от полза за всеки трейдър и инвеститор. Като начало имаме увеличаване на парите за отбрана и сигурност в Европа с 50 млрд. долара. От това ще се облагодетелства военната индустрия и в частност компаниите, произвеждащи военно оборудване.

Военната кампания на Франция срещу Ислямска държава ще повиши военните разходи на Франция в зависимост от продължителността на кампанията. Това от своя страна ще доведе до печатане на пари от страна на ЕЦБ.

Друга последица от бежанската криза и атентатите в Париж е затварянето на граници. Това, разбира се, затруднява свободната търговията на стария континент и оскъпява себестойността на стоките. Едно от конкурентните предимства на Европа е свободната търговия и с въвеждането на граничен контрол за страните от Шенген това предимство ще изчезне.

Също в дългосрочен план вероятно ще станем свидетели на идване на власт на крайно десни формации, а това може да доведе до желание за излизане на съответната държава от Европейския съюз. Тези разсъждения се отнасят за далечен момент във времето, но отлагането на решението на проблема с бежанската криза вероятно ще има непосредствен негативен ефект върху единната валута. Дали съвместната работа на Евросъюза и Турция ще доведе до намаляване на бежанския поток ще видим в следващите месеци.

Фундаменталните анализатори, както и повечето пазарни участници са приели, че е много вероятно ФЕД да повиши основната лихва през декември месец тази година. Ето защо това бъдещо решение вече е отразено в цената на EURUSD. И докато стилът на Дж. Йелън е по-ясен, свързан с повече говорене, не можем да кажем същото за информацията, идваща от ЕЦБ. Тази неяснота е възможно да поднесе изненада на пазарните участници.

Според информация (с която съм склонен да се съглася) е най-вероятно да има „по-меко“ действие на европейската институция. Този сценарий включва леко удължаване на срока за изкупуване на облигации (3 – 9 месеца) и/или леко увеличение (5 -10 млрд. евро) на месечния обем на изкупуваните облигации. Не на последно място можем да видим леко редуциране на лихвените нива.

При такъв вариант шансовете да видим възходяща корекция в последния месец на годината ще се увеличават.

И все пак трябва да мислим във вероятности и да допуснем, че може да има по-решителни действия на ЕЦБ. При този вариант валутната двойка ще засили спада си и вероятно ще остане под текущите нива.

Не на последно място ще има още много новини, които ще окажа своето въздействие и става много трудно да предвидим какво може да се случи.

По-важни новини:

Вторник 17:00 (Производствен индекс – САЩ)
Сряда 15:15 (Промяна в нивата на неселскостопанската заетост – САЩ), 19:25 (Реч на Дж. Йелън – председател на ФЕД)
Четвъртък 14:45 (Решение за лихвата – еврозона), 15:30 (Пресконференция на ЕЦБ), 15:30 (Първоначални молби за безработица – САЩ), 17:00 (Реч на Дж. Йелън), 17:00 ( Непроизводствен индекс – САЩ)
Петък 15:30 (Безработица – САЩ)

Техническата картина през последна седмица до голяма степен остана непроменена заради по-ниската активност на пазарните участници. Цената направи малко по-ниско дъно. Индикаторът MACD продължава да показва дивергенция, като въпреки по-ниското дъно, стойностите му са положителни. Това показва, че шансовете за възходяща корекция остават големи.

Важни нива са зоните около 1.0600, 1.0500, както и предишното дъно от 13.03.2015 на ниво от 1.0462.

image

На четири часова графика по-ясно се забелязва низходящата тренд линия. Тя е съпротива за цената. Затваряне над нея ще е сигнал, че е по-вероятно да започва възходяща корекция.

image

Въпреки отслабването на мечата група, трендът е все още мечи и предпочитам да съм мечо настроен. Вероятно преди да видим по-съществена корекция, ще станем свидетели на по- ниски дъна в сравнение с тези от миналата седмица.

GBPUSD

GBPUSD остава в странично движение.

От фундаментална гледна точка добрите данни от американската икономика ще продължават да оказват сериозно въздействие на валутната двойка.

Ниската цена на петрола задържа инфлацията. На този етап Английската централна банка не бърза да повишава лихвата.

Важни новини от Великобритания:
Вторник 9:00 (Резултати от стрес тестове на банките), 11:00 (Реч на М. Карни – управител на АЦБ), 11:30 (Производствен индекс)
Сряда 11:30 (Строителен индекс)
Четвъртък 11:30 (Индекс на услугите)

GBPUSD не успява да пробие долната тренд линия, като три пъти намира подкрепа на нея. Мечките се приготвят за повторен тест, но този път долната тренд линия съвпада с нивото 1.5000. Предполагам, че поне за кратко ще видим цената под това ниво. Затваряне под него и превръщането му от подкрепа в съпротива ще ни покаже, че посоката е низходяща.

 image  USDJPY

Тази валутна двойка е в бичи тренд.

От фундаментална гледна точка добрите данни от САЩ и очакваното повишение на лихвата, ще се отрази като покачване при валутната двойка. Също Японската централна банка заяви, че има готовност за нови действия, ако се наложи.  По този начин към момента фундаменталните фактори оказват подкрепа на текущия тренд.

Важни новини от Япония липсват, затова трябва да следим само идващите от САЩ.

Техническата картина е леко променена, защото цената излезе от построения канал. Въпреки това, считам че бичият тренд остава в сила. Цената намери подкрепа на средната линия на Болинджър. Ето защо е по-вероятно да видим тест на предишния връх от 123.75.

Подкрепа за цената има на 122.20, 122.00 и в зоната на 121.50.

image

AUDUSD

Тази валутна двойка е в странично движение.

От фундаментална гледна точка с голямо значение за валутната двойка е евентуалното възстановяване на китайската икономика. Това възстановяване ще подкрепи износа на австралийската миннодобивна промишленост. Също ръст при цените на златото ще спомогне за покачване при валутната двойка.

Не се очаква промяна на основната лихва през тази седмица. Намаление може да чакаме през 2016 г.

Важни новини от Австралия: вторник 5:30 (Решения за лихвата), сряда 1:30 (Реч на Глен Стивънс – управител на Австралийската централна банка), 2:30 (БВП). Четвъртък 2:30 (Търговски баланс), петък 2:30 (Продажби на дребно).

От техническа гледна точка до този момент няма затваряне над горната линия на Болинджър. Всъщност тя е съпротива за цената, като имаме формирано „доджи“ при достигането и. Подкрепа има на 0.7160.

image

NZDUSD

Трендът при тази валутна двойка е страничен.

Фундаментално погледнато силата на щатския долар би трябвало да доведе до подновяване на спада при валутна двойка. Поради тази причина оставам мечо настроен, но ще изчакам низходящия тренд да се поднови.

Важни новини от Нова Зеландия: понеделник 2:00 (Бизнес доверие), вторник без точен час (GDT Price Index).

От техническа гледна точка нивото от 0.6600 остава съпротива за цената като беше тествано отново през тази седмица. Подкрепа за цената е 0.6428.

image

На четири часова графика трябва да се съобразим с формираната фигура „обърната глава и рамене“. За да търгуваме фигурата трябва да изчакаме затваряне над вратната линия (с черен цвят на графиката).

image

USDCAD

Тази валутна двойка е в слабо възходящо движение.

От фундаментална гледна точка цената на петрола остава ниска като това се дължи на много фактори сред които: големите запаси от суровината, по-големия обем производство, а също и прекратяване на санкциите срещу Иран.

Важни новини от Канада: вторник 15:30 (БВП), сряда 17:00 (Решение за лихвата), петък 15:30(Безработица; Търговски баланс).

От техническа гледна точка слабото покачване продължава. Нивото на предишния връх от 1.3467 за сега не може да бъде преодоляно. През тази седмица е вероятно да видим още един тест. Ако го преодолеем може да очакваме съпротива в зоната на кръглото ниво 1.3500.

Построената тренд линия е подкрепа за цената. Не трябва да забравяме, че наблюдаваме дивергенция при MACD. Начало на корекция ще имаме при затваряне под възходящата тренд линия.

image

Успешна седмица!

Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838153
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930