Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 15:55 - Низходящият тренд на SOFIX все още е в сила, следваща подкрепа – 460 пункта
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2258 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Низходящият тренд на Българска фондова борса продължава да се развива с пълна сила. Сентиментът на пазарните участници вече е силно негативен. Оптимистите са малко, но и песимистите, държащи акции, също намаляват, което личи от ниските обеми и широките спредове. Това е необходимо, но не е достатъчно условие за формиране на дъно.

Кога ще видим дъното? Възможно е вече да сме близо до него, но едно е сигурно – докато е в сила низходящият тренд, вероятността цените да продължат да падат е голяма. „Не се опитвай да хванеш падащ нож“ - гласи популярна поговорка, приложима и на финансовите пазари. Затова нека изчакаме пазарът да определи кога ще бъде дъното.

В посока надолу следващите техническите нива на подкрепа са 460 и 400 пункта за индекса SOFIX. За следващия подем на пазара бихме могли да говорим едва при изкачване на индекса над тримесечната средна изгладена стойност и над низходящата тренд линия, очертаваща почти едногодишното низходящо движение на пазара.

През февруари Софарма АД е реализирала спад в продажбите си с 16% спрямо същия месец на предходната година, дължащ се на спад в продажбите за износ с 28%, докато продажбите за вътрешен пазар нарастват с 14%, съобщи дружеството чрез БФБ.

През февруари руският пазар възстанови нормалния си темп на продажби, съответстващи на този период от годината. Ситуацията в Украйна все още налага ограничение на износа за този пазар, посочват от фармацевтичната компания.

За първите два месеца на тази година приходите от продажби намаляват с 29% спрямо същия период на миналата година, в т.ч. 12% увеличение на продажбите за вътрешен пазар и с 44% спад в продажбите за износ. 

Консолидираната печалба на Софарма за 2014 г. е под неконсолидираната въпреки положителния резултат на Софарма Трейдинг. Основна причина за понижаващата се печалба на фармацевтичния холдинг са отрицателните разлики от промяна на валутните курсове.

Софарма съобщи още, че вчера е закупила от Доверие Капитал АД (дъщерно на Доверие Обединен Холдинг) 605 00 акции (6.01% от капитала) на Медика АД, с което делът му достига 30.42%. Делът на Доверие Капитал спада до 65.07%.

От 26 февруари до 4 март включително Софарма е изкупило обратно на БФБ 1000 собствени акции на обща стойност 3 280 лв.

image

България постигна най-бързия икономически растеж от две години насам. Икономиката нарасна изненадващо през 2014 г., надхвърляйки прогнозите на правителството, Световната банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия и други водещи институции. Това се случва, след като потреблението и създадената от компаниите добавена стойност се повишават в сравнение с година по-рано. Износът също запазва своя принос.

През миналата година брутният вътрешен продукт, получен като сума от тримесечните данни, се увеличава с 1.7% спрямо 2013 г., показват предварителните оценки на Националния статистически институт.

2014 е петата поредна година с повишение на БВП след свиването на икономиката с 5% през най-тежката кризисна 2009 г. През 2010 г. реалният растеж бе 0.7%, през 2011 г. - 2%, а през 2012 г. и 2013 г. съответно – 0.5% и 1.1%.

През миналата година БВП възлиза на 82.164 млрд. лв. по текущи цени, като на човек от населението се падат по 11 360 лв. Преизчислен в евро, БВП се равнява на 42.010 млрд. евро, като на човек се падат по 5 808 евро.

Брутната добавена стойност в икономиката възлиза на 70.666 млрд. лв. Реалният стойностен обем на показателя е с 1.6% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2013 г., посочват от НСИ в своето прессъобщение. Индустриалният сектор създава 28.3% от допълнителната стойност, секторът на услугите допринася за 66.4%, а аграрният сектор осигурява 5.3% от нея.

През 2014 г. българското стопанство се представи по-добре в сравнение с очакванията на МВФ за ръст на икономиката от 1.4%, на правителството и на Световната банка за ускорение до 1.5% и на Европейската комисия за реален растеж в рамките на 1.1 на сто. Растежът, постигнат от българската икономика, е и над средния за 28-те страни членки на Европейския съюз.

Тревожен остава фактът, че за текущата година прогнозите не оптимистични. Те варират, като най-песимистични са оценките на Министерството на финансите, ЕК и Европейската банка за възстановяване и развитие, които предричат забавяне на растежа до 0.8%. По-оптимистична е оценката на УниКредит Булбанк. От търговската банка очакват, че през 2015 г. ръстът на БВП ще бъде на ниво от 1.5%.

„Данните за износа, пазара на труда, поевтиняването на петрола и еврото дават оптимизъм за 2015 г., т.е. има повече възможности през 2015 г. да усетим ускоряване на икономиката“, коментира пред Bulgaria On Air икономистът Георги Ангелов.

Той е на мнение, че ако се запази политическата стабилност и се осъществят все пак някакви реформи, много отложени инвестиции могат да се случат изведнъж, което също може да окаже позитивен ефект върху растежа. Засилването на европейската икономика също би подкрепило родното стопанство.

„За 2015 г. като цяло очаквам да няма забавяне“, сподели Ангелов прогнозата си в предаването. „Тенденциите са по-скоро към повишаване на прогнозите“, допълни той, визирайки оценките на редица институции.

„Случиха се и доста позитивни неща“, каза още икономистът. „Първо, лихвите по кредитите и депозитите паднаха драстично, което ще окаже благоприятно влияние върху инвестициите на фирмите. От друга страна, през 2014 г. пазарът на труда за пръв път създава нови работни места през всяко тримесечие, но най-много – през последното тримесечие, което е рекорд от 2008 г. насам. Това също ще подпомогне потреблението на домакинствата. И разбира се – по-евтиният петрол, който ще намали разходите.“

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. Възможно е авторът да притежава акции от споменати в анализа дружества.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838213
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930