Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2014 09:12 - Стабилизиране на SOFIX над 520 въпреки вътрешните и външните негативни фактори ще е признак за бичи пазар
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1846 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2014 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нервите на участниците на Българска Фондова Борса отново са подложени на тест. Този път към политическия източник на стрес се прибави и намалената оценка на S&P за България. В петък Standard & Poor"s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута от инвестиционния клас BBB- до спекулативния BB+.

Другият фокус на инвеститорите е пенсионната реформа и по-конкретно идеята на правителството родените след 1959 г. да имат избор допълнителната им осигуровка да отива в частен фонд или само в НОИ. Някои пазарни участници се опасяват, че това би могло да подложи на изпитание модела на лични партиди и стимула за натрупване на собствени средства и да върне държавата като основен осигурител.

Борсата днес реагира негативно на посочените новини. SOFIX се върна назад с 0.93%, като след обяд загубите надвишаваха 1.5%. Оборотът достигна 1.4 млн. лв., от които половината бяха пакетни сделки с акции на Супер Боровец, Адванс Терафонд, Монбат, ЦКБ, Сила холдинг, Спиди. Половината от търгуваните 66 емисии приключиха сесията на загуба, а една пета на печалба.  

Текущите технически подкрепи на SOFIX са 535 и 520 пункта. Задържане на индекса над тези нива и най-вече над зоната 520, където беше преодолян деветмесечния низходящ тренд, би било положителен сигнал за посоката в следващите седмици и месеци. Стабилизиране на борсата над 520 пункта при SOFIX въпреки негативните фактори - стрес на международните пазари и вътрешната политическа и икономическа среда, ще бъде признак за сериозен потенциал за ръст.

image

Пенсионната система отново е във фокуса на публичното внимание след като новото правителство обяви, че планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно, при това още от следващата година. Очаквано, синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи синдиката дори организира митинг-шествие в столицата.

Беше обявена и много по-сериозна промяна, която представителите на пенсионните фондове сравниха с национализация. Обявената промяна е родените след 1959 г. да имат избор допълнителната им осигуровка да отива в частен фонд или изцяло само в НОИ. Това зачерква модела на лични партиди и стимула за натрупване на собствени средства и връща държавата като основен осигурител. Разклаща и доверието на хората към пенсионната система. А колко некачествено държавата управлява и регулира финансовия сектор и публичния ресурс може да се види и в оценката на рейтинговата агенция S&P, която вкара България в категорията "боклук" точно заради слабия банков надзор, пише "Капитал Daily". Представители на пенсионни фондове разчетоха в предложението национализация на натрупаните 8 млрд. лв. лични осигуровки.

Беше декларирано, че до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната реформа. Това е записано в меморандум за разбирателство, който вчера подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет на среща, на която присъстваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, ресорният вицепремиер Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. За реформата ще се търси консенсус с всички партии и работодатели, обяви Борисов.

"Научаваме, че днес, 14.12.2014 г., правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите", реагираха на новината от Българската стопанска камара. От подписания меморандум се вижда, че под него не стоят имената на никой представител на работодателите. "Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии правителство", възмущават се от БСК.

Освен това промените ще бъдат изстреляни моментално в законодателството. Според присъствал на преговорите те ще бъдат разписани като текстове към закона за бюджета, който близките дни ще бъде гласуван на второ четене в парламента.

Работещите тежък труд (първа и втора категория) ще могат да избират между сегашните частни професионални фондове и Държавното обществено осигуряване, е решено след срещата. Досега идеята беше обратната - процентът на вноската, който отива в частна лична партида, да се увеличава, а държавата постепенно да се изтегля от ролята си на водещ осигурител.

Standard&Poor`s понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от `BBB-/A-3` на `BB+/B` със стабилна перспектива. Рейтинговата агенция посочва като основна причина за решението си влошаването на фискалната позиция на българската държава, което в известна степен е свързано и с кризата в банковия сектор през миналото лято, и с решението за отнемане на лиценза на КТБ. От агенцията изтъкват като проблеми дефлацията, слабия икономически растеж и свиването на инвестициите в страната.

Стабилната перспектива отразява сравнително ниското ниво на задлъжнялост на публичния сектор, което донякъде компенсира рисковете във финансовия сектор.

"Устойчивата дефлация и големия дял на просрочени задължения на частния сектор представляват бъдещи рискове за растежа, финансовата стабилност, както и за бюджетните показатели". Ето защо българският дълг според Standard&Poor’s вече не е в инвестиционната скала.

От агенцията посочват, че има възможност за повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно решени слабостите на надзорната дейност в банковия сектор, повиши се потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търговския сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от очакванията, така че фискалната консолидация да приключи по-скоро.

Оценката на ситуацията в България, дадена от Standard&Poor`s, до голяма степен съвпада с последната прогноза за българската икономика, направена от Европейската комисия. В Брюксел очакват силно забавяне на икономическия растеж, увеличаване на бюджетния дефицит, спад на заетостта и скок на брутния външен дълг през 2015 г.

Пазарите веднага реагираха на понижената на оценка на Standard&Poor`s, като търсената от инвеститорите доходност за българските облигации с 10-годишен падеж, деноминирани в евро, нарасна с 14 базисни пункта, до 2.817%, което е най-високото ниво от 21 ноември насам.S&P изтъква като основни причини за промяната ситуацията с Корпоративна търговска банка и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното агенцията свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.  Експертите все пак запазват перспективата пред рейтингите на страната ни на "стабилна". Причината са ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според тях балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

S&P предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор. Корекция може да бъде направена също така, ако се повиши потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

Понижението е второто за страна ни пред тази година. През юни S&P понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива. Като основание за тогавашното намаляване на рейтинга бяха посочени политическата обстановка в страната, която оказваше влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми. "Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P. Пречките за страната бяха свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и със застаряването на населението.

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби. Възможно е авторът да притежава акции от споменати в анализа дружества.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838220
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930