Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2014 08:55 - БФБ след изборите – корекцията продължава
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.10.2014 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

8 партии в парламента и очертаващо се поради това трудно сглобяване на мнозинство не е новината, която беше необходима за приключване на корекцията на БФБ. 

Влошаващият се сентимент през последния месец издаваше притеснения от страна на участниците на БФБ относно изхода от изборите. Вероятно именно липсата на парламент плаши пазара, защото сформирането на мнозинство е необходимо условие за евентуално позитивно развитие на наболели въпроси, на първо място сред които е казусът КТБ. 

Продължавам да очаквам, че колкото по-бавно се случи съставянето на кабинет, толкова повече корекцията ще се задълбочава. Гледайки надолу, първото ниво, което би могло да окаже техническа подкрепа на SOFIX, е 520 пункта. Спад на индекса под него ще извади на дневен ред негативния сценарий за още една вълна на корекцията от порядъка на тази през месец юни към психологическите 500 и към подкрепата около 460 пункта.    

image      

На проведеното на 30.09.2014 г. заседание, Съветът на директорите на Трейс Груп Холд АД взе решение за започване на следваща процедура по обратно изкупуване на собствени акции от капитала на дружеството. 

Изкупуването започва днес, 06.06.2014, при следните условия:

- Брой акции, подлежащи на обратно изкупуване – до 0.41% от капитала или до 100 хил. акции.

- Начална дата на обратното изкупуване – 06.10.2014 г.

- Минимална цена на обратно  изкупуване – 5.000 лв.

- Максимална цена на обратно изкупуване – 9.000 лв.

- Срок за извършване на обратното изкупуване и заплащане на изкупените акции – 06.04.2015 г. 

Ако дружеството изкупи 100 хил. броя, процедурата по обратното изкупуване се прекратява като успешно приключила. Ако в определения срок те не се изкупят, СД може по своя преценка да удължи срока при същите условия. 

В резултат на приключилата  на 17.09.2014 г. процедура за обратно изкупуване на акции, Трейс Груп Холд е придобил общо 20 602 броя собствени акции на средна цена 6.99 лева, които представляват 0.085 % от капитала на дружеството. 

„Уеб Медия Груп" АД ще увеличи капитала си с нови 1.42 млн. обикновени, безналични, свободно прехвърляеми акции, с право на глас, с номинална и емисионна стойност 1 лев за една акция. Комисията за финансов надзор потвърди със свое решение проспекта за първично публично предлагане на горепосочената емисия. 

"Уеб медия груп" АД е създадена през 2005 г., а две години по-късно става втората медийна интернет компания, листната на фондовата борса, след "Инвестор.бг". Финансовите й резултати за първото тримесечие се влошават, като загубата е 88 хил. лв. (при 66 хил. лв. година по-рано) и приходи от продажби 51 хил. лв. -  намаление с 35% на годишна база. 

Дружеството притежава сайтовете news.bg, topsport.bg, money.bg и др. Основните акционери в "Уеб медия груп" към 31 март 2013 г. са "Брилянтни автомобили" ООД с 49.86% и "Алфа асетс" с 35.44%. 

През май месец 2013 г. президентът на "МАГ адвъртайзинг" Красен Кралев купи 87% от "Уеб медия груп" през фондовата борса. Изтъргувани бяха 1.23 млн. акции от капитала на "Уеб медия груп" - първо 708 хил., а после - още 523 400, на цена от 1.20 лв. Това беше ръст от 500% в сравнение с последната цена на търговия с книжата на дружеството, в резултат на което пазарната му капитализация се покачи до 1.7 млн. лв. 

Общо 103 млн. лева са блокираните депозити и разплащателни сметки на публични компании, застрахователни фирми и осигурителни дружества в Корпоративна търговска банка. Това показва тримесечният Обзор на небанковия финансов сектор с данни към края на второ тримесечие на 2014 г., приет от КФН. 

Според авторите на обзора, проблемите в банковата система у нас от края на м. юни оказаха неминуемо негативно влияние върху небанковия финансов сектор. Във връзка с активното участие на банковата група КТБ на пазара на небанкови финансови услуги, Комисията за финансов надзор незабавно проведе дистанционни проверки и тематичен стрес тест с цел оценка на възможните загуби при неблагоприятно развитие на ситуацията. На база на експозициите на небанкови финансови дружества към двете кредитни институции, поставени под специален надзор, налице е висока вероятност за възникване на големи по размер загуби. 

При развитие на неблагоприятен сценарий като обявяването в несъстоятелност на банковата група КТБ, директните загуби от блокирани средства в тях под формата на депозити и разплащателни сметки, се оценят на 42.9 млн.лв. за капиталовия пазар и 41.1 млн.лв за застрахователния сегмент. 

Докато осигурителният пазар няма директни блокирани средства в двете засегнати кредитни институции, при него освен директните загуби от притежаваните акции и облигации на КТБ, са оценени и косвени загуби, които фондовете за допълнително пенсионно осигуряване биха понесли в резултат на инвестициите им в колективни инвестиционни схеми, които имат блокирани средства в банковата група КТБ. Оцененият общ размер на загубите за осигурителния пазар възлиза на почти 19 млн. лв. Тези оценки трябва да се разглеждат като долна граница на възможните загуби за небанковия финансов сектор. 

Лошите и преструктурирани банкови кредити през август нараснаха с 43 млн. лв. и достигнаха до 9.67 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това се дължи на повишаване на проблемните кредити на бизнеса през летния месец. 

След като няколко поредни месеца нарастваше обемът на коректно обслужваните фирмени задължения към банките, през август тази тенденция се прекъсва. В същото време хората стават все по-коректни към банките, като техните лоши кредити отчитат поредното намаление. Спрямо края на август миналата година общият обем на лошите и преструктурирани заеми на фирми и граждани е по-малък със 141 млн. лв. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838738
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930