Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2014 08:57 - Текущите нива на СОФИКС са ключови за посоката
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В днeшната сесия се търгуваха основно няколко емисии. Час след откриването на търговията започнаха активни покупки на Билборд и Синергон холдинг, които често са в центъра на вниманието през последните седмици. След обяд търговията се съсредоточи предимно в Адванс Терафонд, където бяха изтъргувани над 70 хил. акции в 100 сделки.   

При Билборд пазарът вероятно отразява добрите данни от последния счетоводен отчет, както и предположенията за увеличение на бизнеса в резултат от повишено търсене на продукти на компанията от политическите партии преди изборите. 

Повишената активност по Синергон, съответно и по Топливо, се дължи на решението за обратно изкупуване на акции и за увеличение на капитала на Топливо. Минималната цена на обратното изкупуване е 5 лева, а максималната - 12 лева. 

На световните борси забелязваме някои индикации за корекция. Предстои да разберем как развитието на евентуална по-дълбока корекция навън ще се отрази на родния пазар. Спекулира се с аргументи и в двете посоки, разбира се. Със сигурност можем да кажем само, че корелацията в момента със световните борсови центрове е по-ниска от обичайното и явно локалните фактори имат по-силно влияние върху решенията на участниците на БФБ. 

На графиката на СОФИКС също можем да открием индикации за продължение на корекцията, започнала април – май тази година. Това са пробивът на текущата възходяща тренд линия, формирането на краткосрочен низходящ тренд и теста на индикаторите на годишната и тримесечната пълзящи средни стойности. 

Затваряне на СОФИКС под минимума от четвъртък (540.89 пункта) е твърде вероятно да отключи нова вълна на корекцията към психологическите 500 пункта. Но от друга страна, отблъскване от текущите нива и ръст над низходящата тренд линия (текущо около 550 пункта) биха били позитивен сигнал и индикация, че се насочваме към съпротивата 565. Пробив там увеличава значително вероятността за приключване на корекцията и формиране на нов средносрочен възходящ тренд. 

image    

Недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде покрит с емисия държавно гарантирани ценни книжа. Това обясни в ефира на „Нова телевизия” финансовият министър Румен Порожанов, визирайки липсващите около 1.5 млрд. лева за покриване на гарантираните влогове в КТБ. 

Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2.1 млрд. лева, а гарантираните влогове в поставената под особен надзор банка са на стойност 3.6-3.7 млрд. лева. Разликата ще бъде набрана с емисия, издадена от Фонда и пласирана на вътрешния пазар, коментира финансовият министър. 

Порожанов посочи, че има движение около КТБ – в началото на октомври се очаква докладът на одиторите и квесторите за състоянието на банката. В същото време има и интерес от страна на виенския фонд, нает от два акционера в банката – „Бромак” и Оманския държавен фонд, за оздравяване на банката. 

„За мен това е най-добрият вариант. Той ще се случи с инвестициите на акционерите и държавна ликвидна подкрепа, ако е необходима”, каза финансовият министър. Дали ще има държавна помощ, която ще бъде под формата на временен заем, и в какъв размер ще бъде тя – ще стане ясно от оздравителния план, обясни Порожанов и допълни, че този план ще мине през одобрението на Европейската комисия. Ликвидната помощ за КТБ ще бъде по правилата, одобрени от ЕК през лятото, допълни още Порожанов. 

По отношение на банката пък, която е получила ликвидна подкрепа тогава, министърът поясни, че тя вече е изпратила план за преструктуриране в Брюксел и очакванията са част от получените тогава средства да бъдат възстановени до края на годината. Останалите пари ще бъдат върнати през 2015 година, допълни още финансовият министър. Порожанов посочи, че в цяла Европа се спасяват банки с помощта на държавата. 

Служебното правителство подготвя промени в българското законодателство, които да са „в духа на европейската директива”, коментира финасовият министър по повод започналата срещу България процедура за изплащането на депозитите в КТБ. Според него е реалистично през ноември новият закон да бъде факт. Порожанов посочи, че гарантираните в КТБ депозити са общо 255 хил. Ако е имало ограничен достъп до 1000 лева, „180 хил. депозанти щяха да бъдат изчистени”, заяви още той. 

Подготвяната актуализация на бюджета предвижда допълнителни 4.5 млрд. лева, от които 2 млрд. лева ще бъде резерв за банковата сфера, каза финансовият министър. 

Общото събрание на акционерите на Топливо АД, проведено вчера е взело решение за обратно изкупуване на акции и за увеличение на капитала. Минималната цена на обратното изкупуване е 5 лева, а максималната - 12 лева. Събранието е овластило Съвета на директорите на дружеството да увеличава капитала му до достигане на общ номинален размер от 50 млн. лева (от 5.417 млн. лв. понастоящем) чрез издаване на нови акции, включително привилегировани. 

Обратното изкупуване на акции от Топливо ще започне през 2015 г., а увеличението на капитала ще стартира при подобряване на финансовите показатели на дружеството, заяви в интервю за Investor.bg Щилиян Стоянов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Топливо, както и член на Надзорния съвет на Синергон холдинг. 

На обратно изкупуване подлежат до 3% от общия брой акции в рамките на една календарна година, а срокът на извършване на изкупуването е 5 години. 

Комисията за финансов надзор със свое решение не издава окончателна забрана за публикуване на внесеното коригирано търгово предложение от Лого Къмпани ЕООД за закупуване на акции от капитала на Дир.БГ АД от останалите акционери на дружеството. 

През януари тази година Лого Къмпани придоби 5% от Дир.БГ АД от Дир.Бг Холдинг ЕАД, а през юли, когато отправи първото си търгово предложение за дружеството при цена от 1.44 лв. за акция, вече притежаваше 5.78% от Дир.БГ. През август КФН издаде временна забрана за търговото предложение. 

Решението на КФН все още не е публикувано и не е известна новата предложена цена.

Компанията, която иска да купи Дир.БГ АД, е с едноличен собственик Красен Милифонов Георгиев, представляван от управителя Николина Владимирова. Целта на търговото предложение е придобиване на 100% от акциите на Дир.БГ АД и делистване на дружеството от борсата. 

Дир.БГ АД излезе на БФБ-София през 2012 г., привличайки 202 хил. лв. или 16% от максималния размер на емисията. Цената, на която беше осъществено предлагането, бе 2.70 лв. за ценна книга или почти двойно повече от предлаганите сега 1.44 лв. 

Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. евро. Фармацевтичната група ще заложи като обезпечения активи и цели търговски предприятия, сред които и "Биовет".  В консорциума на кредиторите участват както местни, така и чужди банки от Европа и САЩ, съобщава "Капитал Daily". Средствата са необходими за изкупуване на акционерния дял от 36.6% на The Rohatyn Group в "Хювефарма". 

С част от парите ще бъдат рефинансирани съществуващи кредити на "Биовет" за 23 млн. евро, както и на "Хювефарма" за 22 млн. евро. Операцията по рефинансиране на кредитите на "Биовет" ще даде възможност на дружеството да постигне икономия от 435 хил. евро само от разхода за лихви. 

Комисията за финансов надзор потвърди проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации в размер на 10 000 000 (десет милиона) евро, разпределени в 10 000 (десет хиляди) броя безналични, поименни, лихвоносни, обезпечени, конвертируеми, свободнопрехвърляеми облигации, с номинална стойност 1 000 (хиляда) евро всяка, с фиксирана лихва 8.00% на годишна база, с дата на емитиране 16.11.2012 г. и падеж 16.11.2019 г., издадени от „Уеб Финанс Холдинг" АД, гр. София. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838582
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930