Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2014 08:40 - СОФИКС остана над 530. Това вдъхва увереност на биковете.
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес забелязахме ново плахо раздвижване на БФБ. Оборотът доближи 0.5 млн. лв. при осезаем превес на купувачите. Бяха сключени 250 сделки, от които нямаше сделки за над 50 хил. лв. Всичките 10 най-търгувани акции приключиха на положителна територия, както и борсовите индекси, които до един регистрираха ръстове от над процент. 

Днешното мини рали отдалечи СОФИКС от ключовото ниво 530 пункта и потвърди подкрепата 548, където бе последният текущ максимум в края на юли, достигнат при „връщането“ на пазара след последния банков шок. Тъй като графиката на индекса се развива над годишната, тримесечната и  месечната изгладени средни стойности, в момента шансове са на страната на биковете. Очаквам в близките дни СОФИКС да затвори над 557,71 пункта, което да потвърди формирането на възходящ тренд от седмичен порядък към 590 пункта. 

Критични нива за развитието на възходящо движение или хипотетични стоп нива биха могли да бъдат 548 и 530 пункта. Спад на индекса под тези нива ще извади на преден план сценария за задълбочаване на корекцията към 500 пункта.    
  image

Съветът на директорите Софарма имоти АДСИЦ днес е взел решение за увеличаване на капитала със 7.8% - от 15 710 686 на 16 938 756 лв. чрез издаване на 1 228 070 акции с номинал 1 лев и емисионна стойност от 2.87 лева за брой. 

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 614 035 акции (50% от предложените). При пълно записване компанията ще набере 3.525 млн. лв., а при минимално за успех на емисията – 1.762 млн. лв.

Увеличението на капитала ще се извърши в условията на публично предлагане на новоемитираните акции, след публикуване на потвърден проспект от Комисията за финансов надзор. В средата на юли КФН отказа да потвърди коригиран проспект за увеличението при емисионна цена от 2.85 лв. за акция, след което СД на Софарма имоти прекрати процедурата. 

Армеец АД стана компанията с най-голям пазарен дял в общото застраховане у нас за първото полугодие на 2014 г. За първите 6 месеца на годината премийният приход на дружеството  възлиза на над 95.38 млн. лв., което отрежда на компанията лидерската позиция с пазарен дял от 13.9%. Паралелно събраната сума от продажба на застраховки е с близо 20% повече спрямо същия период на 2013 г. С най-голям дял в портфейла на дружеството е автомобилното застраховане. Армеец е на първо място при полиците "Каско" с приходи от над 50 млн. лв. и пазарен дял от 24%. 

Двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка АД – Бромак АД и Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман са отговорили на искането на БНБ до края на август да представят своите конкретни предложения за оказване на потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото българско и европейско законодателство. 

Цветан Василев, който е едноличен собственик на капитала на Бромак АД и Фондът не отправят конкретни предложения и финансови ангажименти, но декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, информират от пресцентъра на централната банка. Цветан Василев е съобщил, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и ще предостави на правителството структурирано предложение, а фондът е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. 

Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите и на допълнителна оценка (дю дилиджънс) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, уточняват от БНБ. 

На 22 август БНБ изпрати писмо до най-големите акционери в КТБ с призив за предоставянето на конкретни предложения за бъдещето на банката. На 25 август Цветан Василев информира, че работят съвместно с Фонда на Оман по план за преструктуриране на финансовата институция. 

От централната банка потвърждават своята "готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ". Работата по оценката на състоянието на банкова група КТБ продължава. Крайният срок за окончателната оценка на качеството на активите е 20 октомври. 

.Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838874
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930