Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 09:29 - Задържане на СОФИКС над 530 ще направи биковете на БФБ по-уверени
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
0



Инициативата днес бе на продавачите, които върнаха търговията предимно на бида. Индексите завършиха сесията, както и седмицата, разнопосочно, с отклонения в рамките на процент. 

Втора поредна седмица индексът СОФИКС затваря над трите пълзящи средни линии – месечна, тримесечна и годишна. Линиите от своя страна са подредени във формация, характерна за периоди, в които пазарът събира енергия за нов възход. Съвсем скоро ще разберем дали настоящата ситуация е такава или пазарът е подготвил „капан за бикове“.

С края на отпускарския сезон традиционно се увеличават оборотите на БФБ. Като най-логични теми, които биха търгували участниците на БФБ, в момента изглеждат предстоящите избори и изхода от ситуацията с КТБ. Вероятността новата активност да премине предимно на страната на биковете и пазарът да формира възходящ тренд, е по-голяма, докато индексът се намира над зоната 530 -540 пункта. Ръст над 565 пункта би бил още един признак за промяна на баланса на силите в полза на купувачите. 

Ако настроенията на инвеститорите отново се помрачат, индексът ще премине под годишната средна изгладена стойност. Това би било индикация за продължение на корекцията, започвала през юни.    

  image

През първото полугодие на 2014 година застрахователният подхолдинг Евроинс Иншурънс Груп отчита загуба от 5.6 милиона лева, което е очакван резултат съгласно бизнес плана. Загубата се дължи основно на по-консервативната политика за резервите, прилагана от Евроинс Румъния, на оптимизиране на портфолиото им, както и на увеличения брой изплатени щети, се казва в междинния консолидиран доклад за дейността на Еврохолд. През първото полугодие на 2014 година Евроинс Румъния отчита спад на продажбите с 2.,8% спрямо същия период на миналата година, като отчита брутен премиен приход в размер на 95.7 милиона лева. 

Нетната печалба на Еврохолд АД за полугодието възлиза на едва 40 хил. лв. при 2.885 млн. лв. преди година, а приходите от продължаващи дейности нарастват с 16% до 315.860 млн. лв.  Печалбата през второто тримесечие се свива със 76% на годишна база до 1.770 млн. лв. при повишение на приходите от продължаващи дейности със 17% до 179.804 млн. лв. 

Вчера се проведе заседание на УС на Евроинс, което определил емисионна цена от 1.20 лв. за акция в предстоящото увеличение на капитала. 

Акционерите на Евроинс бяха приели емисионната цена да е между 1,20 и 1,50 лв. за акция, като овластиха УС да я определи конкретно. Застрахователят ще опита да удвои капитала си чрез издаване на 11 753 556 нови акции с номинал 1 лв., като минималното изискване за успех на емисията е записването на поне 4 701 423 акции (или 40% от новите акции). При пълно записване компанията ще набере 14.104 млн. лв., а при 40% - 5.642 млн. лв. 

БГ Агро АД отчита 2.67 млн. лв. консолидирана печалба за първото полугодие на 2014 г. при ръст с 15% на годишна база. В абсолютна стойност повишението е с 342 хил. лв. 

Приходите от финансирания от правителството, тоест от субсидии, се увеличават със 703 хил. лв. до 3.03 млн. лв. или с 30% на годишна база. 

Консолидираните продажби намаляват с 67% на годишна база до 27.6 млн. лв. за януари-юни 2014 г. Причината вероятно е в по-късния старт на жътвата и най-вече в бавния старт на търговията поради по-ниските цени на зърнените храни и практиката за изчакване на по-добри цени от фермерите. 

За цялата 2013 г. консолидираните приходи от субсидии са били за 5 млн. лв. при разходи за наем и аренда на земеделски земи от 5.7 млн. лв. Повишението за година в разходите за наем и аренда е било с 22.8%. Консолидираната печалба за 2013 г. бе 7.8 млн. лв. Компанията притежава и собствена земеделска земя, за която не плаща наем или рента. 

Сметките показват, че разходите за наем и аренда надхвърлят приходите от субсидии и ако има ограничение на субсидиите за големите производите и буферите ще са или печалбата на фермерите или размерът на наемите/рентите. 

Обсъжда се възможността вложителите в Корпоративна търговска банка да получат частичен достъп до всички депозити, заяви министърът на финансите Румен Порожанов пред bTV. 

"Търсят се възможности в рамките на ликвидността на банката да се даде достъп до всички депозити – както гарантираните до 196 000 лв., така и негарантираните. Въпросът е да се изчисли каква сума могат да изтеглят вложителите. Тя ще бъде в рамките от 500 - 1000 лв. Целта е хората, които имат малки вложения, да ги изтеглят и да спадне напрежението. Този процес ще е един добър сигнал", смята Порожанов. 

По повод съдбата на КТБ той заяви, че служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.  

Запитан дали банката ще бъде спасена или ликвидирана той отговори, че това зависи от БНБ. „Нашето желание е тя да заработи и да не се стигне до изплащане на депозити и загуба на средства за предприятията“, отговори финансовият министър. 

Правителството не решава съдбата на банката, припомни той. В момента се извършва оценката и след нея ще се прецени какви мерки трябва да бъдат предприети, подчерта финансистът. 

На въпрос има ли дупка от над 5 млрд. лв. в банката Порожанов отговори: „Надявам се да няма, но с такива данни ние не разполагаме. Сигурно има загуба на ликвидност от определени действия и преоценка на кредитния портфейл, но ние препоръчваме да има предложения на инвеститори, които да спасят банката", допълни той и припомни, че БНБ е поканила основните акционери да спасят банката. Министърът заяви, че законът дава възможности за търсене на оздравителни решения „и ние трябва да се възползваме от тях“. 

По повод тридневна визита на експерти от Европейската комисия, които имаха конфиденциални срещи със служебното правителство, Поржанов обясни, че делегацията е била поканена от него при встъпването му в длъжност. 

„В рамките на предоставената ликвидна подкрепа на банковата система, изискването е да се внесе план за преструктуриране, чийто срок изтича днес. Този план вече е предоставен от банката, която е получила ликвидната подкрепа, и ще го предоставим до края на деня на ЕК. Планът ще бъде разглеждан поне два месеца, след което се очаква да бъде одобрен от комисията. Това е план за преструктуриране в следващите 18 месеца, а не за капиталова подкрепа“, уточни Порожанов. 

За България много сериозен е проблемът с дефлацията, заяви още Порожанов. Понижението на цените в страната като цяло създава проблем за икономиката от гледна точка на конкурентоспособността на вътрешния и външния пазар. Създава се и проблем за публичните финанси, защото разчетеният БВП, който в момента 81.6 млрд. лв., след отчитане на дефлатора в края на годината може да е под 80 млрд. лв. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838853
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930