Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2014 08:51 - Химимпорт над 2 лв. ще предизвика биковете
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Приемането на оставката на правителството от страна на парламента съживи до известна степен търговията на БФБ. Изтъргуваният оборот реално се удвои (изключвайки пакетните сделки от вчера). Балансът се измести към страната на купувачите. Може би с оставката една от многобройните неизвестни пред спекулантите отпадна и те сега са с една идея по-оптимистични. 

Приключихме сесията на СОФИКС 540 пункта, което представлява нов връх за последните 9 търговски дни. Това е позитивен сигнал от техническа гледна точка, потвърждавайки наличието на текущ възходящ тренд от дневен порядък, започващ от 15 юли. 

Ще разгледам графиката на Химимпорт, като една от изпреварващите позиции, чието поведение може да ни даде индикация за бъдещата посока на целия пазар. В резултат на банковите паники акциите на холдинга тестваха възходящата тренд линия от годишен порядък, след което цената заличи по-голямата част от загубите и в момента търговията се развива отново в близост до тренда. 

Днес Химимпорт затвори на 1.910 лв. за акция или на нова най-висока стойност от 11 юли, което показва, че текущото поскъпване е с първа цел динамичната съпротива на корекцията от средата на годината, текущо в зоната 2.000 лв. 

Ръст над 2.000 вероятно ще отключи възходящ импулс към 2.400. Пробив там отваря пътя за по-сериозно рали към 3.500 лв. за акция. От друга страна, ако годишният тренд не издържи и търговията слезе под 1.750, вероятно корекцията ще се задълбочи към 1.400 лв. за акция.

image  

Парламентът прие оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски. От 196 депутати, участвали в гласуването, 180 бяха „за“, 8 бяха "против", а други 8 се въздържаха. Това става ден след като премиерът подаде оставка в деловодството на парламента след малко повече от година управление. Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебния кабинет. 

След гласуваната оставка на кабинета на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври. Очаква се новият кабинет да стане ясен в началото на август. 

Старозагорският окръжен съд запорира акциите на новите собственици на "Петрол". Това са фирмите "Алфа кепитъл", която притежава 28.9% от капитала, "Юлинор" (23.1%), "Корект фарм" (18.3%) и "ВИП пропъртиз" (18.3%). Те се свързват с банкера Цветан Василев и от края на 2013 г. държат общо 88.6% от дружеството. 

Според вестник „Преса“ обезпечителната мярка е наложена по искане на "Ню ко Загора", която е кредитор на предишния мажоритарен акционер във веригата - "Петрол холдинг". "Холдингът предстои да влезе в процедура по несъстоятелност, затова ще бъдат проверени всичките му разпоредителни сделки, включително тези с акциите на "Петрол", обясняват адвокатите на дружеството. За обезпечаване на евентуалните вземания на кредиторите съдът е допуснал да се запорират акциите в "Петрол" на посочените акционери. 

Часове преди налагането на запора световният шампион по борба Николай Гергов e купил 18.3% от акциите на "Петрол". Договорът за покупко-продажба е сключен на 17 юли и предстои да бъде вписан в Търговския регистър. Сделката е на стойност 10 000 лв. Вероятно запорът върху акциите ще бъде обжалван. 

Бъдещето на веригата за горива (с 334 обекта) ще зависи от това дали ще започне процедура по несъстоятелност на "Петрол холдинг" и каква начална дата на неплатежоспособността ще бъде определена. Съществува вариант сделките с акциите на "Петрол" от края на 2013 г. да бъдат обявени за нищожни и собствеността на бензиностанциите да се върне към холдинга и неговите кредитори. 

"Петрол холдинг" сега се управлява от Денис Ершов и близките до него Александър Мелник и Цветан Димитров. За контрола върху компанията години наред се водеше корпоративна битка между Ершов и Митко Събев. В края на 2013 г. Ершов взе властта. 

На 14 юли Обединение „Парк Яворов“, с партньори Трейс Груп Холд АД и Трейс София АД, е подписало договор за благоустрояване на централния градски парк в Чирпан.

Стойността на договора е 798 хил. лв, а срокът за изпълнение – 95 календарни дни, съобщи холдингът чрез БФБ. Възложител е местната община. 

На 22 юли пък дъщерното на Трейс Груп Холд дружество Пи Ес Ай АД е подписало договор за благоустрояване на улици в Община Гурково. Стойността на договора е 739 хил. лв, а срокът за изпълнение – 46 календарни дни. Възложител е местната община, като проектът ще се осъществи със средства по програма „Растеж и развитие на регионите“. 

Трейс груп холд АД очаква 45% ръст на консолидираните продажби на годишна база до 128.13 млн. лв. за първото полугодие на 2014 г. От тях 124 млн. лв. се очаква да бъдат приходи от строително-монтажни работи. 

Консолидираните продажби на дружеството за първото тримесечие на годината се повишиха със 188% до 57 млн. лв. В резултат консолидираната загуба се стопи значително до 191 хил. лв. за първото тримесечие на 2014 г., спрямо 2.74 млн. лв. година по-рано.

Общото събрание на Трейс Груп Холд АД гласува за разпределянето на дивидент за 2013 г. от 12.6 ст. на акция. Сумата за дивиденти възлиза на 3.057 млн. лв. и представлява 30.5% от печалбата на холдинга за миналата година, която е в размер на общо 10.028 млн. лв. 

Ръст от 6.61% бележат консолидираните продажби на Стара планина холд АД за първото полугодие на 2014 г. в сравнение с първото полугодие на 2013 г, съобщи холдингът чрез сайта infostock.bg. Предвижда се продажбите за седемте месеца на 2014 година да бъдат с 5.46% по-високи спрямо същия период на 2013. М+С Хидравлик АД е с най-добри финансови резултати сред най-значителните предприятия от портфейла на холдинга към 30 юни 2014 г. Дружеството е реализирало печалба от близо 1.5 млн. лв. за юни 2014 г. На следващо място се нареждат Хидравлични елементи и системи АД и Елхим-Искра АД, съответно с печалба през юни от 469 хил. лв. и 88 хил. лв. 

Президентът направи първа копка на София Тех Парк. Предвижда се след 2015 г. на територията на бившето военно поделение на „Четвърти километър" в София да заработи научно-изследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес. Ще бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства. 

Проектът за изграждането на научно-технологичния парк се осъществява по Оперативна програма „Конкурентоспособност" с 42.5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7.5 млн. евро национално съфинансиране. Сред партньорите на „София Тех Парк" са Българската академия на науките, Софийският университет „Свети Климент Охридски", Техническият университет-София, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинският университет в столицата.

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 838848
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930