Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2014 17:26 - Трети инфарктен петък в рамките на месец
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1442 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2014 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес БФБ не реагира истерично на отнемането на лиценза на КТБ и резултатите от одита, дори завърши с едва 1.22% загуба. Оборотът също не беше впечатляващ – малко над половин милион лева при около 450 сделки. 

Спокойната реакция на пазара би могла да означава 3 неща: ситуацията в КТБ не шокира пазарните участници, все още тече процес на осмисляне или продавачите са изчерпани. 

Вероятно всичко това е вярно. Като оптимистично настроен през последните две години към БФБ, ще се хвана за последния аргумент – лагерът на продавачите се разреди. Предполагам, че това се дължи на двете банкови паники, които освободиха голямо количество акции от ръцете на по-колебливите инвеститори и спекуланти. След сривовете пазарът наказа продавачите, възстановявайки само за два дни загубите и от двете паники, а даже качвайки и до нива от седмица преди това. Това допълнително възпира продажбите на всяка цена. 

Разбира се, така изглеждат нещата от днешна гледна точка. На 27.06 СОФИКС слезе до 490 пункта. Ако индексът пробие това ниво на подкрепа, ще е твърде вероятно корекцията да продължи и продалите да имат възможност да купуват на по-добри нива. Но ако не успее и търговията се задържи над 500 пункта, ще имаме условия за формиране на дъно и в последствие на   следваща възходяща вълна.  

image

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя ще бъде национализирана и капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли. 

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира. В редакцията на Investor.bg не беше получена никаква информация за събитието, не са поискани и данни за акредитация. 

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочва още Искров. 

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1.5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание. Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга. 

Управителният съвет на Евроинс АД свиква общо събрание на  акционерите на 19.08.2014 г. за приемане на решение за увеличение на капитала с до 11 753 556 акции или до два пъти. Минимумът за успех на емисията е записването на поне 4 701 423 акции (или 40% от новите акции). Номиналната цена ще бъде 1 лв, а емисионната все още не е определена. Право на участие в увеличението на капитала ще имат акционерите към 14-тия ден след датата на общото събрание. 

Днес Стара планина холд АД е продало дяловото си участие в Пътстройинженеринг АД.  Продадени са 64 323 акции или 53.6% от капитала на дружеството за 1.1 млн. лв. на купувача Био майнинг АД, който е изплатил и всички задължения на Пътстройинженеринг АД към Стара планина холд АД. През 2013 година продажбите на предприятието представляват 4.3% от консолидираните годишни продажби на Стара планина холд АД. 

imageАнализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 839061
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930