Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 17:38 - Черен петък на БФБ
Автор: yavorspasov Категория: Бизнес   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
0



Негативните настроения на пазара, които постепенно се установяваха на пазара от началото на месеца, днес прераснаха в откровена паника. Предизвика я  преустановяването на плащанията от КТБ. Причините след дадено движение на пазара винаги са ясни. Нека да се опитаме да прогнозираме какво предстои.

В техническата картина на СОФИКС един от двата сценария за развитие, които разглеждах през последните два месеца, беше за пробив на индекса под 580 пункта, който е твърде вероятно да задълбочи корекцията към 500. Честно казано, не очаквах толкова бързо да се развие. Продължавам да предполагам, че 500 е значимо ниво на подкрепа, където натискът ще отслабне. Стресът на инвеститорите едва ли ще отмине бързо, но най-вероятно най-интензивната фаза на текущото низходящо движение премина. 

Към момента вярвам, че най-песимистичният сценарий на текущата корекция е  достигане на СОФИКС до 460 пункта. 

Пазарът предлагаше добри възможност за търговия и след 2007, ще продължи и след сегашните тежки времена, но ще са необходими месеци, за да се обърне отново пазарният сентимент. Може би именно през предстоящите месеци ще бъде следващият добър момент за покупка на български акции.  
 image

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) е забранил на Корпоративна търговска банка (КТБ) да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност, съобщи на извънредна пресконференция управителят на БНБ Иван Искров. Искров подчерта, че КТБ не е фалирала и ситуацията не влияе на банковия сектор в страната. Той призова "да не създаваме сами напрежение и криза". Хората трябва да бъдат спокойни за своите депозити, увери Иван Искров. 

БНБ поставя под специален надзор КТБ за срок от три месеца. За същия срок се лишават от право на глас акционерите в банката с дял над 10 на сто, както и се спира изпълнението на всички задължения на КТБ. Назначени са двама квестори и са отстранени от длъжност членовете на Борда на директорите и на Надзорния съвет на КТБ. 

За срок от 3 месеца, докато банката е под специалния надзор, вложителите няма да могат да теглят спестяванията си от банката, обясни подуправителят на БНБ Димитър Костов. Вложителите ще получат възможност да теглят средства, когато бъде възстановена работата на банката след приключване на преговорите с акционерите. Това може да стане и преди установения от БНБ 3-месечен срок, поясни Костов. Иван Искров потвърди за заявен интерес от страна на руската банка ВТБ към КТБ, но отказа да даде подробности какви са намеренията на финансовата институция, преди да бъдат проведени официални преговори. 

Искров не коментира от каква капиталова подкрепа ще има нужда КТБ. Това трябва да бъде изчислено от квесторите на банката. По думите му обаче от началото на седмицата драстично са се увеличили тегленията на КТБ, което е наложило поставянето на банката под специален надзор. Искров подчерта обаче, че всички изтеглени средства се насочват към други търговски банки в страната. 

Комисията за финансов надзор (КФН) е взела решение за спиране на търговията с акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) до сряда, 25-ти юни. Това се казва в официално съобщение на регулаторния орган.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorspasov
Категория: Бизнес
Прочетен: 832337
Постинги: 853
Коментари: 99
Гласове: 175
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031